BASIN BÜLTENİ

Firmalar Adayları, Adaylar Firmaları Takipte

13.01.2014

Sosyal medyanın hayatımızın her alanına girmesi, işe alım süreçlerinde de dönüşüme neden oluyor. Sosyal medyadaki ayak iziniz iş hayatınızı birebir etkileyebiliyor. Online İK portalı Secretcv.com’un anketine göre firmaların yüzde 80’i, adayların ise yüzde 83’ü işe alım sürecinde karşı tarafın sosyal medya hesaplarını inceliyor.

 

Sosyal medyanın hayatımızda kapladığı alan tartışılmaz. Sanal dünyadaki ayak izimiz, aynı gerçek hayattaki gibi bizim hakkımızda çok şey söylüyor. Sosyal medyayı bu kadar vazgeçilmez bir yere koymuş insanlar olarak, tabii ki iş hayatımızı da sosyal mecralarda yönetiyoruz.

 

Secretcv.com, düzenlediği anket ile sosyal medya kavramını iş hayatı ve insan kaynakları özelinde ele aldı. 23 Aralık-3 Ocak tarihleri arasında yapılan ankete, 241 firma ve 26 bin 800 adayın katıldı. Sonuçları gösteriyor ki, firmalar işe alacakları adayları, adaylar da firmaları sosyal medyada yakından takip ediyor. Sosyal medya iki taraf içinde vazgeçilmez bir referans haline gelmiş durumda.

 

Firmalar Facebook’a bakmadan işe almıyor

Secretcv.com’un anketine göre, firmaların yüzde 80’i işe alacakları adaylar hakkında araştırma yaparken, adayların sosyal medya hesaplarını incelemeyi ihmal etmiyor. Firmaların en çok incelediği sosyal medya mecrası yüzde 55 ile Facebook. Bunda Facebook’un Türkiye’deki en popüler mecra olmasının da etkisi bulunuyor. Facebook’u yüzde 26 ile Twitter, yüzde 10 ile Linkedin takip ediyor. Adaylar da firmalardaki bu eğilimi farkında. 26 bin 800 adayın yüzde 53’ü firmaların sosyal medya hesaplarını incelediğini düşünüyor. Bu doğrultuda, adayların online itibar konusundaki farkındalık oranı da bir hayli yüksek. "Sosyal medya üzerinden paylaşım yaparken online itibarımı göz önüne alıyorum” diyenlerin oranı yüzde 79 seviyesinde.

 

Adaylar online itibarın önemini farkında

Firmalar, "Adayların sosyal medya hesaplarını incelerken en çok neye dikkat ediyorsunuz” sorusuna yüzde 29 oranında ‘sosyal medyadaki dili’, yüzde 27 oranında ‘Beğendiği sayfalar’ ve yüzde 20 oranında ‘Profil fotoğrafının güncel ve gerçekçi olması’ yanıtını verdi. Ortak arkadaşlar da dikkat çeken bir diğer kıstas durumunda.

 

Çalıştığınız şirketle ilgili yorumunuzu kendinize saklayın

Sosyal medyada olumsuz etki uyandıran davranışların başında kişinin çalıştığı şirket veya çalışma arkadaşları hakkında olumsuz eleştirilerde bulunması ve çalıştığı şirketin kurumsal kimliğine zarar verecek içerik paylaşımları yapması bulunuyor. Ankete cevap veren firma yetkililerinin yüzde 12’si ‘Dini inancını açık açık belli eden paylaşımlar ve beğenileri’, bir diğer yüzde 12’si de ‘Mesai saati içinde çok sık mesaj ve fotoğraf paylaşmasını’ olumsuz davranışlar arasında değerlendiriyor.

Mesleki paylaşımlar ve sivil topluma destek artı puan kazandırıyor

Firma yetkililerinin sosyal medyada görmekten hoşnut kaldığı paylaşımların başında mesleki bilgi birikimlerine dair iletiler yer alıyor. Ankete katılanların yüzde 30’u bu tarz paylaşımların olumlu sonuç verdiğini belirtiyor. Adayın kullandığı sosyal ağın tüm özelliklerini bilmesi ve bu hesapları bilinçli kullanması yüzde 22’nin ilgisini çekiyor. Ankete cevap verenlerin yüzde 15’i ise, bu soruda ‘Sivil toplum örgütlerine yardım etmek, bunlara dair içerik ve bilgi paylaşımında bulunmak’ seçeneğini işaretlemiş.

 

Sosyal medya kullanımı firmanın çekiciliğini artırıyor

Secretcv.com’un anketine katılan adayların yüzde 83’ü başvuracağı ya da mülakata gideceği kurumun sosyal medya hesaplarını incelediğini belirtti. Adaylar sosyal medya yoluyla hem firmalardaki güncel gelişmeleri takip ediyor, hem de kurumun çalışanlarına karşı tutumuyla ilgili ipuçlarını yakalıyor. "İş ilanına başvuracağınız firmanın sosyal medya hesaplarında olumlu etki yaratan özellikler nelerdir” sorusuna adayların yüzde 27’si ‘Düzenli ve güncel içerik paylaşılması’ cevabını verirken, yüzde 23’ü insan kaynakları politikaları ile ilgili bilgi veren içerik paylaşımlarını olumlu bulduğunu belirtti. Firmaların kurumsal kimliğini sosyal medyaya yansıtması ve aktif bir biçimde takipçileriyle iletişim halinde olması da adayların firmalardan beklediği özellikler arasında.

 

 

Anketten çıkan sonuçlar, adayların çalıştıkları firmaları sosyal medyada sahiplendiğini gösteriyor. "Çalıştığınız kurum hakkında kişisel sosyal medya hesaplarında içerik paylaşımında bulunur musunuz” sorusuna verilen yanıtlar genellikle olumlu bir resim ortaya koyuyor. "Firmanın kampanya ve duyurularını paylaşırım” diyenlerin oranı yüzde 32, "Çalıştığım kurum hakkında yapılan olumlu/olumsuz eleştirilere cevap veririm” diyenlerin oranı yüzde 23. Firmalar hakkında herhangi bir paylaşım yapmayı doğru bulmayanların oranı ise yüzde 19’da kalıyor. Yüzde 3’lük bir kesim ise "Korkarım” diyerek paylaşım yapmayı reddediyor.

Firmalar çalışanları sosyal medyada özgür bırakıyor

Bazı firmaların sosyal medyaya özgü kısıtlamaları ve yönetmelikleri olduğu biliniyor. Secretcv.com’un anketi, firmaların çalışanlarını bu konuda genellikle özgür bıraktıklarını ortaya koyuyor. Adaylara yöneltilen "Çalıştığınız kurumda sosyal medyada içerik paylaşımı konusunda bir kısıtlama var mı” sorusuna verilen cevaplardan yalnızda yüzde 32’si olumlu. Yüzde 68 ise, böyle bir kısıtlama yapılmadığını belirtiyor.

 

Bu konuyla ilgili firmalara "Kurumsal itibarınızı korumak amacıyla personelinizin sosyal medyada kurum hakkında yapacakları yorumları engellemek ya da kontrol altına almak için ‘sosyal medya kuralları’ hazırladınız mı” şeklinde bir soru yöneltildi. Bu soruya olumlu cevap verenlerin oranı yüzde 17 idi. Firma yetkililerinin yüzde 49’u ise böyle bir uygulamayı düşünmediklerini ifade etti.