BASIN BÜLTENİ

Turizmde Verimlilik İK’cıların Elinde

26.03.2014

Secretcv.com, her ay düzenlediği yuvarlak masa toplantılarıyla farklı sektörlerden İK profesyonellerini bir araya getirmeye devam ediyor. 2014’ün üçüncü toplantısı 20 Mart’ta ‘Turizmde İK’nın yeri’ temasıyla düzenlendi. Çırağan Sarayı Kempinski İnsan Kaynakları ve Risk Yönetimi Direktörü Haluk Ertan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen toplantıda, turizm sektörünün sorunları ve çalışanların beklentileri ele alındı; İK stratejilerinin önemi vurgulandı.

 

Secretcv.com, yuvarlak masa toplantılarını her ay farklı bir sektöre yönelik olarak düzenlemeye devam ediyor. 2014’ün üçüncü toplantısı bu kez turizm sektöründe çalışan İK profesyonellerini bir araya getirdi. 20 Mart’ta ‘Turizmde İK’nın yeri’ temasıyla düzenlenen toplantı Çırağan Sarayı Kempinski İnsan Kaynakları ve Risk Yönetimi Direktörü Haluk Ertan’ın moderatörlüğünde gerçekleşti. Hazırladığı sunumda turizm sektörünün sorunlarını ve çalışanların beklentilerini ele alan Ertan, İK stratejileri ile sektördeki verimliliğin artırılabileceğinin altını çizdi.

 

"Y kuşağı ile onların dilinden iletişim kurun”

Sunumuna turizmde İK’nın çerçevesini çizerek başlayan Ertan, sektörün ana unsurları olan oteller, acenteler, ulaşım sektörü ile restoranlar ve müzeler gibi diğer firmalarda çalışanların bir bütün halinde değerlendirilmesi gerektiğini belirtti. Ertan, meslek liselerinde, üniversitelerin ilgili bölümlerinde ve alaylı olarak yetişen turizm çalışanlarının en büyük eksiğinin lisan olduğunu vurguladı. Toplantıda Y kuşağının iş hayatına atılmasıyla yıllardır süregelen bu sorunun aşılmaya başlandığı, fakat yine de önemini koruduğu belirtildi. Haluk Ertan, ‘sosyal medya kurdu’ olarak nitelediği Y kuşağının iş hayatında güvene çok önem verdiğini, bu kuşağın aidiyet hissinin daha öncekilere göre zayıf olduğunu ve yetiştirilme sürecinde, onların dilinden ve sosyal medya gibi mecralar aracılığıyla iletişim kurulması gerektiğini anlattı.

 

"Eleman kaybını önlemek için çözüm İK stratejilerinde”

Yuvarlak masada sektördeki turnover sorununa da değinildi. Turizmde çalışanların sık sık iş değiştirdiği bilinen bir gerçek olduğunu, bu noktada İK yetkililerine önemli bir görev düştüğünü belirten Ertan, "Kurumların kültürünü öğrettiği ve mesleki olarak eğittiği çalışanlarını kaybetmesi, yaptığı yatırımların karşılığını alamaması demektir. Bu kurum içi sürekliliğin yok olmasına ve verimin düşmesine neden olur. Her sektörde olduğu gibi turizmde de ayağı yere basan, çalışanların beklentilerini karşılayan İK stratejileri üretilmeli ve hayata geçirilmelidir” dedi.

 

Ertan ayrıca, otellerde istihdam edilmesi gereken optimum çalışan sayısını da paylaştı. Ertan "Otellerdeki çalışan sayısı oda sayısıyla eşit olmalıdır. Bu sayı oda sayısının 1,5 katına kadar çıkabilir. Genelde otel açılışlarında bu oran yüksek tutulup zaman içinde düşürülür. Ziyafet etkinliklerinin yoğun olduğu otellerde ise bu oran daha yüksektir” dedi. Katılımcıların da deneyim ve görüşlerini paylaştığı toplantıda büyük oteller ile butik otellerin ihtiyaçlarına da değinildi.