BASIN BÜLTENİ

Türkiye, meslek hastalıkları ve iş kazalarında dünya şampiyonu

20.05.2011

Secretcv.com, 17 Mayıs’ta düzenlediği "İş Sağlığı ve İş Güvenliği Semineri” ileTürkiye’nin meslek hastalıkları ve iş kazaları alanında uluslararası arenada sahip olduğu olumsuz repütasyonun giderilmesi yönünde önemli bir adım attı.İş verenlerin bilinçlendirilmesi ve bilgilendirilmesi amacıyla düzenlenen seminerde konuşan Avukat Ergun İnce ve Dr. M. Ruhi Gökmoğol, Türkiye’de işçi sağlığı ve güvenliği alanındaki eksiklikleri masaya yatırdılar. Tüm gün süren etkinlik, Türkiye’nin önde gelen kurum ve kuruluşlarından 100’ün üzerinde İnsan Kaynakları profesyonelinin bu alandaki eksikliklerini gidermesini sağladı.

İş ve eleman aramanın en güvenilir yolu Secretcv.com, 17 Mayıs 2011 Salı günü, Elite World Otel’de"İş Sağlığı ve İş Güvenliği Semineri”düzenledi. Seminerde iş sağlığı ve güvenliğinin hukuksal boyutunun yanı sıra, işçi ve işverenlerin yasal yönetmelikler çerçevesinde yapması gerekenlerle ilgili bilgiler verildi.Türkiye’nin meslek hastalıkları ve iş kazaları alanında uluslararası arenada sahip olduğu olumsuz repütasyonun giderilmesi yönünde atılan önemli bir adım olan seminerdekonuşan Avukat Ergun İnce ve Dr. M. Ruhi Gökmoğol, çoğunluğu işverenlerden oluşan 100’den fazla İnsan Kaynakları profesyonelini konuyla ilgili bilgilendirdi.Seminerin ilk oturumunda konuşan Av. Ergun İnce, iş hukukunun bazı temel kavramları olan işçi, işveren, işveren vekili, işyeri, alt işveren, iş sözleşmesi gibi kavramlara açıklık getirdi. Bu kavramlarla ilgili karışıklık yaratan hukuksal tanımlara açıklık getiren İnce, katılımcıların kafalarındaki soru işaretlerini de verdiği cevaplarla aydınlattı.

"İşçi sağlığı ve güvenliği konusunda Türkiye’nin çok eksiği var”

Seminerde bu konuların yanı sıra iş sağlığı ve iş güvenliğine yönelik kuralların çerçevesi de anlatıldı. Türkiye’nin ekonomisi ve sanayisinin geliştiğine, ancak bu gelişimin her konuda gerçekleşmesi gerektiğine dikkat çeken Ergun İnce, "Yalnızca üretim yapmak, hizmeti mükemmel vermek bir şeyi ifade etmiyor. Eğer ‘önce insan’ kavramına inanıyorsak insanı düşünüp sağlığını ve güvenliğini korumak zorundayız,’’ dedi. Türkiye’de çıkan yasa ve yönetmeliklerin bu konuda çok yeterli olduğunu ifade eden İnce, yasa ve yönetmelikleri uygulamak için ne işverenlerde ne işçilerde ne de bu işi kontrol eden makamlarda bu enerjiyi göremediğini dile getirdi. İnce, "Bunun inanç eksikliğinden mi, vakit bulamamaktan mı, neden kaynaklandığını anlayamadık. Ancak iş kazalarının ve meslek hastalıklarının gün geçtikçe artması dolayısıyla dünyada bu konuda çok geri durumdayız,” ifadesini kullandı.

"Türkiye meslek hastalıkları ve iş kazalarında dünya şampiyonluğuna oynuyor”

Seminerin diğer oturumunda konuşan Dr. Ruhi Gökmoğol ise hukuksal sürecin yanı sıra insanların bilgilendirilmesinin önemine de değindi. Gökmoğol, "İşverenler, işveren vekilleri ve işçilerin, iş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili ne yapmaları, bunu nasıl organize etmeleri gerektiğini öğrenmeleri şart,” dedi. Gün geçtikçe artan meslek hastalıklarının ve iş kazalarının ülkemizi bu konuda dünya şampiyonluğuna yükselttiğine dikkat çeken Gökmoğol, yönetmelikler veya yasalar ne kadar iyi olursa olsun denetlemeler bu denli az oldukça ve insanlardaki bilinç artmadıkça bu yükleşin devam edeceğini söyledi. Bütün bu sorunlardan kurtulmak için ise eğitimlerin sıklaştırılması ve denetimlerin gözden geçirilip artırılması gerektiğini dile getirdi. 

"İş Sağlığı ve İş Güvenliği Semineri”nin Türkiye’nin uluslararası alandaki olumsuz repütasyonunun düzeltilmesi açısından büyük bir önemi olduğunu vurgulayan Secretcv.com Genel Müdürü Okan Tütüncü ise şunları söyledi: "Sektörde konuşulan ve güncelliğini devam ettiren İş Sağlığı ve Güvenliği kavramının İnsan Kaynakları Yöneticileri tarafından uygulamaları ve süreçlerin en uygun hale getirilmesi ile ilgili düzenlediğimiz bu seminerin firmalarımızın İK Yöneticileri tarafından bu kadar yoğun ilgi görmesi, ne kadar doğru bir iş yaptığımızı kanıtlıyor.”